2015. június 14., vasárnap

Miért éppen germanisztika? #1

Forrás : tumblr.com

Eredetileg az volt a terv, hogy havonta írok egy-egy bejegyzést a germanisztikáról és annak népszerűsítéséről. Azonban egyszerűen megfeledkeztem róla. A piszkozatok között most mégis megtaláltam egy elég kezdetleges posztot, amit még februárban írtam. Kedvet kaptam újra a témához és végre van időm rendesen kidolgozni.

   Bis bald
   Johanna

U.i.: Hülkenberg megnyerte élete első Le Mans-i huszonnégy órás futamát! Jár a taps neki és a csapatnak.

A mai világban nem lehet boldogulni nyelvtudás nélkül. Ideálisan az anyanyelven kívül nagyjából két nyelven kellene normálisan kommunikálni. Egyrészt az álláskeresés miatt, ugyanis a nemzetközi cégeknél az interjúk nagy része csak angol nyelven zajlik. De az sem elképzelhetetlen, hogy a cégek a saját országuk nyelvét írják elő feltételként. Másrészt pedig a tudás miatt. Minél több nyelvvel, kultúrával megismerkedünk, annál többek, érdekesebbek, egyéniek leszünk. 

Oké, oké. De miért pont a németet választanátok? Hiszen ott van az angol. Csakhogy minimális angol tudása szinte mindenkinek van. Angolul nézünk sorozatokat, filmeket, angol számokat hallgatunk. Valamint angolul mindenkinek kellene legalább makognia. Épp ezért ez nem elég. Nem hiába van a középiskolákban második idegennyelv - ami szerintem nem sokat ér, hiszen az az óra. De miért is célszerűbb a németet választani? Hogy a legalapvetőbb példát hozzam fel; a Magyarországon telephelyet nyitó cégek többsége német, osztrák fennhatóság alatt van. Így nagy valószínűséggel lesznek a főnökeitek németek. Akiknél már eleve jó pont, ha németül tudtok megszólalni. A magyar egyetemek többsége rendelkezik német kapcsolatokkal, ahova különböző tanulmányi programokkal akár több szemesztert is kint tölthettek. Valamint ne feledkezzünk meg a nyuggerkommandóról sem, akik egész évben, de különösen nyáron, beveszik gyógyfürdőket és környéküket, és nem hajlandóak angolul kommunikálni. Vagy ha igen, akkor egy szót sem értünk belőle.

Ha a németet választottátok első vagy második nyelvként a középiskolába, és szeretitek is, innen szinte egy lépés a germanisztika. Mit is takar pontosan? Az emberek többségének fogalma sincs a szó jelentéséről. 
Az elmúlt évben számtalanszor megkérdezték tőlem, mit tanulok. Miután válaszoltam, rendre visszakérdeztek, akkor az micsoda igazából? Ne már, emberek! Nem hiszem el, hogy ennyire nehéz lenne kitalálni. Germany, germán, germanisztika. Szerintem nem kell öt diplomás embernek lenni, hogy rájöjjünk, mit jelent.

A germanisztika képzés során német órák sokaságával fogtok találkozni, ugyanis az órák németül folynak. Jegyzetelnetek, beszélnetek, hallgatnotok németül kell. Lényegében a germanisztika meg az összes nyelvszak olyan, mint a magyar szak. Igen, a bölcsész karon kell keresnetek.

Forrás : quickmeme.com

Gyűlölöm az ilyesfajta sztereotípiákat. Az ehhez hasonló hozzászólásokat főleg a műszaki pályára készülőktől lehet hallani. Arról persze alaposan hallgatnak, mit keresnek ennek ellenére a bölcsészek kari bulijain. 
Általában az emberek a bölcsészekről mind ugyanazt gondolják. A hihetetlenül elvont arcok, vagy csak elvontnak látszani akaró arcok szektás gyülekezete, akik romkocsmákban enyhén ittas állapotban filozofálgatnak a nagy semmiről.

Forrás : glee.wiki.com

Nem tagadom, bizonyára vannak olyan szakok, amiket könnyebb elvégezni vagy amik elvégzésük után a McDonald's-ban kötsz ki. Azonban nekem senki se próbálja elmagyarázni, hogy a germanisztika vagy akármelyik nyelvszak elvégzése után majd a napi menüket fogom ajánlgatni. 

A germanisztika elvégzése az csak első lépcsőfok, aki ide jelentkezik, azok nem itt szeretnének megállni. A mesterképzés ajánl tolmács, nyelvész, fordító diplomát. De ami szerintem, és akikkel beszéltem erről, az igazán fontos, biztos alappal tudsz külföldi egyetemen tanulni. Olyan alapot nyújt Nektek, amit más megoldás nem igen tudna. Ott van természetesen az a lehetőség, hogy az érettségi elvégzése után rögtön külföldi egyetemre jelentkeztek. Azonban ahhoz egy olyan biztos és felsőfokú nyelvtudás szükséges, amit egy nyár alatt nyelvkurzusokon vagy csak a középiskolában a tanórákon nem szerezhettek meg, hacsak nem vagy egy nyelvzseni vagy nem jártatok egy értelmes kéttannyelvű gimnáziumba.

De térjünk is vissza az eredeti kérdésre, mi is az a germanisztika? Fentebb említettem, hasonló a magyar szakhoz. Mivel foglalkozik a német nyelvű irodalommal, nyelvészettel. Ezenkívül német kultúrával, történelemmel. Vagyis rengeteget kell olvasni, olyanokat amiket talán még maguk a németek sem olvastak soha. A kedvenceim eddig az ónémet szövegek, amiket gyakran olvasni sem, nemhogy értelmezni sem lehetett.

Forrás : reddit.com

Amellett, hogy az időtök nagy részét az olvasás teszi ki, nem szabad megfeledkezni a személyes kedvencemről, a szótárazásról. Másképp ugye lehetetlen nyelvet tanulni, szóval ezt sehogy sem lehet kihagyni. Azt hittétek, hogy kidobhatjátok az utálatos szótárfüzeteket, mert egyetemen már úgy sem kell. Kis naivak! Szótárhegyeket fogtok teleírni, amiket ajánlatos megtanulni, nehogy tárgyakat kelljen ismételni. Ezenkívül nem hallgathatom el előletek a házi feladat fontosságát sem. A nyelvtan nem lehet másképp megtanulni, mint sok-sok gyakorló példán keresztül. Szükséges mást hozzáfűznöm? 

Forrás : paperfury.com

A nyomtató pirosan villog, kifogyóban van a patron, annyi papírra volt már szükségetek. Majd hirtelen egy ismerős érzés kerít hatalmába.

Forrás : tumblr.com

De mindezek ellenére, amiket felsoroltam - olvasás ezerrel, szótárazás, feleslegesnek tűnő házi feladatok-, megéri. Hiszen olyan műveket olvastok el, amikről eddig nem hallottatok. Perfekt módon ki tudjátok majd magad fejezni egy idegen nyelven. Olyan témákhoz fogtok tudni hozzászólni németül, amikre eddig nem is gondoltatok. A világ sokkal jobban kiszélesedik. Innentől kezdve pedig határ a csillagos ég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése